Retro säljer hi-tech

“designers aren’t just trying to copy the past. Rather, they’re taking elements of the past, like vacuum tubes, and making a sort of hybridized design.”

En trend som är stabil och ökande är att använda gammal estetik i nya moderna tekniska gadgets. Såväl mp3-spelare som TV-apparater börjar att förändras till ett mer klassiskt snitt, åtminstone när det gäller de dyraste premiumapparaterna. (Wired News)

Retrotrenden handlar också om vanan vid teknik. Vi har nått 2000-talet, för många detsamma som framtiden. Det blev inte en sådan markant skillnad; inga flygande bilar, inga tabletter istället för mat och inte alls den kontrollapparat som Orwell förutspådde i sin 1984 (även om vissa anser att det är lika illa). Genom att tekniken blivit en självklar del av vår vardag bryr vi oss inte på samma sätt om att det ska se ut som “teknik”™ utan fungera i våra hem.
   Ett försök är Marimekko som till sitt jubileum skapat en TV med Marimekkomönster.
   Det handlar om att inte låta tekniken styra över inredningen utan att låta inredningen styra tekniken. Det futuristiska ligger i att allt blir mindre, men när det gäller saker som man inte kan förminska väljer många designers att låta inspiration från förr skina igenom.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *