Glassreklam dras tillbaka efter klagomål om rasism

Galaxy Ice Cream har åkt på flertalet klagomål och valde att ta tillbaka sin kampanj. Det som diverse anti-rasistgrupper reagerat mot är att företaget använder ramsan: “Eeny, meeny, miny, mo” eftersom det finns en version där nästan del går: “catch a nigger by his toe”. Masterfoods, ägare till Galaxy Ice Cream, menade att de använt ramsan utifrån att det är en ramsa för att välja ut något. De hade inte någon tanke på att den skulle kunna ses som rasistisk men väljer ändå att dra tillbaka kampanjen.

“As far as we were concerned, in this day and age, the words were commonly used to show the difficulty in making a choice.”

Operation Black Vote som klagat på kampanjen är däremot nöjda och anser att sunt förnuft äntligen fått råda. Organisationen har också en hel del att falla tillbaka på eftersom amerikanska domstolar har prejudicerat att ramsan i sin värsta form ska ses som rasistisk. Samtidigt finns det många historiker som menar att ramsans urspung är keltiskt och användes av druider för att räkna, liksom att de flesta fortsätter ramsan “catch the tiger by the toe”. (MediaGuardian)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *